Segons l’Associació Nacional de Fabricants de Materials Aïllants, més de la meitat dels edificis residencials espanyols són anteriors a 1979, any en què es va aprovar la primera normativa d’aïllament tèrmic. Per tant, una gran quantitat d’habitatges no estan preparades per a afrontar el fred.

En aquestes dates de temperatures tan baixes, és quan més notem la perduda de calor en les nostres llars. A més, per molt que intentem estalviar en despeses de calefacció, els ponts tèrmics ho fan una tasca difícil de solucionar.

Per on perdem la calor?

Finestres

Per a poder frenar la quantitat d’aire fred que entra a través de les finestres, és recomanable els sistemes de doble cristall, ja que redueixen a la meitat la pèrdua de calor o les finestres d’alumini que aconsegueixen trencar els ponts tèrmics. Per als marcs, convé l’ús de materials aïllants entre la part interna i externa del marc. I finalment, que tanquin hermèticament serà el que aconsegueixi mantenir la calor; si no és així és recomanable l’ús de rivets adhesius.

Reixetes de ventilació

Les reixetes en els banys eviten la condensació de la humitat i les males olors, però al mateix temps es converteixen en autèntiques xemeneies per on es va l’aire calent. No és necessari tancar-los, però es poden trobar reixetes especials que poden tancar-se i obrir-se.

Juntes

És un altre dels punts importants pel que fa a aïllament tèrmic. Perquè sigui eficient, és recomanable col·locar aïllants darrere dels sòcols on s’uneixen la paret i el sostre.

Sostres i murs

Un dels llocs per on es perd més calor, per la qual cosa hem de tenir molta cura amb ells. Una solució de baix cost, és pintar-los amb pintures especials que aconsegueixen reflectar la calor en lloc d’absorbir-lo. En el moment de triar el material desitjat, hauríem d’optar per parets amb maons buits o materials com el suro, el poliuretà, la fibra de vidre o la llana de roca.

Calaixos de les persianes

Mereixen una cura especial ja que a través d’ells podem arribar a perdre fins al 52% de calor dels nostres habitatges. Per a poder evitar aquestes fugides de calor podem aïllar l’estructura interior amb panells de suro i segellar les reixetes amb massilla o silicona.

Si tenim en compte aquestes recomanacions podrem arribar a aconseguir un estalvi energètic de fins a un 30%. D’aquesta manera, amb menys despesa aconseguirem tenir les nostres llars a una temperatura confortable. Per a això, és necessari realitzar una anàlisi termogràfica del nostre habitatge i efectuar les actuacions necessàries que aconsegueixin frenar aquesta pèrdua de calor sense realitzar grans reformes.

Compta amb nosaltres i comença a gaudir de la teva llar.